Mei 2012

 

Op 25 november 2009 was Berend 25 jaar huisarts in Achterveld. Een bijzonder moment en dat vonden de bewoners en de patiënten van Achterveld ook. Hij kreeg een prachtige gift, die hij wilde gebruiken voor een goed doel.
In deze weblog een weergave van de besteding van deze gift.

 

 

In november 2011 zijn we op bezoek geweest bij verschillende scholen in de buurt van Sumbuya. Eén van de scholen was in een klein dorpje, Makkosseh.

De school was na de burgeroorlog opgericht door een missie, de Church of God of Prophecy, maar zoals zoveel in die tijd met heel beperkte middelen en geen deugdelijke materialen.

De school is een lagere school, waar 102 kinderen op zitten. De leraren waren heel erg begaan met hun kinderen, maar maakten zich ook ernstige zorgen. En dat was niet voor niets.

De lokalen waren in erbarmelijke staat, het dak lekte, geen deuren en ramen,  geen deugdelijke schoolborden meer, de toiletten waren half vergaan, de vloeren van leem en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
  
Bij zoveel gebrek aan goede omgeving om les te krijgen en te geven is de keuze om deze gemeenschap te helpen, gauw gemaakt.

 

Onder leiding  van James Davies van Stepping Stones is een plan gemaakt om de school op te knappen.

Ook de leerlingen uit Sumbuya die een ambachtsopleiding volgen van de FAD zijn zoveel mogelijk betrokken geweest bij het opknappen hiervan.              

Toen we in maart terugkwamen, was er al heel veel werk verzet. Het dak was gedeeltelijk vervangen, de plafonds vervangen, de ramen waren gemaakt, de vloeren waren allemaal verhard en de wanden waren allemaal opgeknapt. Ook had de school weer een nieuw verfje gekregen, al met al hadden ze enorm veel gedaan.
Het is nog niet allemaal klaar, maar nu wij weer in Nederland zijn wordt er weer gewoon doorgewerkt. Schoolborden worden nog  gemaakt, meubilair voor in de klas, kasten gerepareerd, toiletgebouwen opgeknapt en de deuren vervangen.
Kortom een heel project dat dankzij de prachtige gift van de bewoners van Achterveld gerealiseerd wordt.

In Makkoseh werd alvast een klein feestje gevierd, om de blijdschap te uiten.  

Namens de bewoners van Makkosseh, thenki ya, in het Nederlands héél veel dank.

En in dezelfde tijd heeft de Besselaarschool uit de Glind haar ‘goede doelen’ week gehouden. De kinderen van deze school  hebben een sponsorloop gehouden en een markt waarin zij hun zelfgemaakte cadeautjes verkochten. De prachtige opbrengst van deze week gaat besteed worden aan de renovatie van de lagere school in Sumbuya. Daaraan zullen we in één van onze volgende berichten aandacht besteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *