Februari 2012

In deze weblog aandacht voor de oogzorg in Sierra Leone.

In november zijn Wim Klein Poelhuis (oogarts) en Berend Schaeffner (huisarts) weer naar  Sierra Leone geweest om les te geven in oogheelkundig onderzoek. De lessen werden gevolgd door 16 verpleegkundigen en andere gezondheidswerkers in het Kissy Oog Ziekenhuis in  Freetown.

Na een intensieve week zijn alle kandidaten geslaagd voor hun examen. Zij kunnen nu  afwijkingen vaststellen in het gezichtsvermogen en ook staar tijdig herkennen. Eenvoudige problemen als splinters in het oog of ontstekingen van het bindvlies kunnen ze behandelen.


Oogheelkunde is een verwaarloosd onderdeel van de gezondheidszorg in Sierra Leone, terwijl er toch zoveel blindheid is die voorkomen kan worden. Er zijn maar twee oogartsen voor zes miljoen mensen. In Nederland hebben we ca 750 oogartsen voor 17 miljoen mensen!

  

In Sumbuya hebben Wim en Berend oogpatiënten onderzocht en behandeld. Dat gebeurt in de gerenoveerde medische post, met een oogheelkundige onderzoekslamp (spleetlamp) van de FAD. Het is een warm karweitje, zeker als de ventilator uitvalt! In totaal zijn er ongeveer 50 patiënten geweest. Van deze patiënten zijn er 18 doorgestuurd naar het ziekenhuis in Freetown, waar ze dezelfde week nog geholpen konden worden.

   
Eerder in het jaar waren er ook verpleegkundigen opgeleid voor oogheelkundige taken in Lunsar. Berend en Wim hebben deze verpleegkundigen opgezocht op hun werkplek. Ze waren verbaasd en geïmponeerd om te zien hoe deze mensen op uiterst afgelegen plekken met minimale hulpmiddelen hun werk doen. Lange auto tochten over moeizaam begaanbare wegen, diep in het bos. Geen stroom, nauwelijks medicijnen, krakkemikkige health posten. In een spreekkamer zat zelfs een groot wespennest…


Voor sommige patiënten is elke hulp te laat en zij zullen hun leven verder blind  blijven. Via de FAD krijgen deze mensen een training hoe ze een tuin kunnen onderhouden met hulp van dorpsgenoten. Zij krijgen les in eenvoudige tuinbouw en andere nuttige zaken om als blinde te overleven. We zagen een paar prachtige tuinen, die helemaal op de tast door blinde mensen bijgehouden worden.

Eén speciaal verhaal: Eén van de patiënten was al 10 jaar vrijwel blind. Hij had zelfs de training gehad om als blinde door het leven te gaan. Op het spreekuur in Sumbuya ontdekte Wim echter dat hij helemaal niet blind hoefde te zijn. Hij had namelijk staar. Twee dagen later werd hij geopereerd en kon direct daarna weer zien. Iedereen kan zich voorstellen wat dat voor een mens betekent.oogzorg

Inmiddels heeft nog een oogarts, Henk Jansen, aangeboden om mee te gaan naar Sierra Leone. In maart zal hij samen met Wim de oogactiviteiten voortzetten. In Masanga, het noorden van Sierra Leone, zullen ze weer verpleegkundigen opleiden, zodat het netwerk van geschoolde mensen steeds groter wordt. Daarnaast zal een grote voorraad oogmedicijnen verzonden worden. Dit alles doet de FAD in nauwe samenwerking met de oogartsen in Sierra Leone en het Ministerie van Gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *