2020

Wat een bizar jaar is 2020 geweest. Vanwege alle reisbeperkingen hebben we  Sierra Leone alleen in januari kunnen bezoeken.  Gelukkig is Sierra Leone een ernstige uitbraak van Corona bespaard gebleven. Sierra Leone heeft veel geleerd van de Ebola uitbraak, ongeveer 6 jaar geleden. Ze hadden alle lockdown maatregelen en de sluiting van de grenzen al snel gerealiseerd.  Deze maatregelen hadden soms ook gevolgen voor sommige  FAD projecten.

We hebben bijna alle lopende projecten toch grotendeels  door kunnen laten gaan door de goede communicatie tussen ons en het Sierra Leonese team (James, AKK en Daniel). En zo kunnen we nu een goede terugblik geven van alles wat er dit jaar toch nog gebeurd is.

Oog zorg

 • Al enkele jaren werken we nu samen met SECOM, een kleine Sierra Leonese organisatie voor oogheelkunde, die heel laagdrempelig oog kampen organiseert in de landelijke gebieden. Vele mensen lijden daar aan staar. Een staar operatie kost ongeveer € 50. Voor diegenen die het niet kunnen betalen heeft de FAD een fonds. SECOM heeft dit voor 100 patiënten uitgevoerd in 2020.
  • Hierbij een video van hun activiteiten https://www.youtube.com/watch?v=Qq-JoELh46w
  • Vorig jaar heeft Berend een bijscholing gegeven aan SECOM. Omdat we er dit jaar niet heen konden, heeft hij nu digitale lessen opgezet, de eerste les is inmiddels via mail opgestuurd en de eerste reactie daarop  is in ieder geval positief.
 • Van de Katholieke Stichting voor Blinden en Slechtzienden (http://ksbs.nl) hebben we een prachtige gift gekregen van € 3.000 om te besteden aan een training voor blinden. Bijgaand een verslag en enkele video’s over deze training:

 

 • Het ziekenhuis waar we veel mee samenwerken, gaat helaas minder goed. Pieter Slager  heeft zich voor een jaar verbonden aan het  ziekenhuis maar, door Corona  en het patiënten aantal dat sterk verminderd is, heeft hij dit moeten afbreken. Zodra het weer kan is hij van plan zich aankomend jaar weer volop in te gaan zetten voor de oogzorg in Sierra Leone.
 • Voor het oogziekenhuis in Freetown hebben we een laser microscoop ontvangen van het Leids Universiteits  Medisch Centrum  voor het behandelen van beschadigingen van het netvlies.   Deze gaat aankomend jaar op transport naar Sierra Leone

Onderwijs

 • Technische opleidingen:
  • Twee jaar geleden zijn we begonnen met 6 jongemannen die een technische opleiding gingen volgen. Afgelopen juli  leverden we af 2 loodgieters, 1 landmeter(kadaster), 1 alround timmerman en 1 lasser.  Een landmeter heeft de opleiding helaas niet gehaald, maar deze krijgt een herkansing.
   • Degenen die geslaagd zijn, hebben direct werk gevonden, of wel bij een werkgever of wel door zelf werken aan te nemen. Zoals we nu horen, gaan ze erg succesvol. We hopen ze volgend jaar ook zelf aan de slag te kunnen  gaan zien
   • Inmiddels zijn er weer 8 jongelui geselecteerd door FAD, die afgelopen september zijn gestart, vier elektriciens, twee metselaars en twee landmeters.
 • Verpleegkundige opleidingen
  • De verpleegkundigen, 8 verzorgenden en 3 verpleegkundigen zitten allemaal in hun laatste jaar, rond juli zullen zij de eindexamens doen.  Voor ons Sierra Leonese team weer de mooie opdracht om 10 nieuwe verpleegkundigen te selecteren die voor sponsoring van hun opleiding door  FAD in aanmerking komen.
  • Fatima, de blinde vrouw waarvoor we de opleiding sponsoren, doet het goed. Ze is zich inmiddels aan het voorbereiden op vervolgonderwijs
 • Amadu, die een opleiding tot staaroperatie verpleegkundige volgt, doet nu een jaar stage, maar gaat  aankomend jaar zijn laatste theoretische jaar in, in Banjul, Gambia.

Landbouw

 • Landbouw, alles groeit nu zoals gepland, gelukkig geen onverwachte tegenvallers. Ze krijgen nu beetje, bij beetje inkomen door het verkopen van cassaveblad en het verwerken van de wortels van andere boeren door hun machine. Video van de verwerking van cassave https://www.youtube.com/watch?v=akovX0-Ixxo Aankomende maart kunnen ze hun eigen wortels verwerken.

Inmiddels hebben ze dit jaar een extra stuk grond bewerkt en nieuwe cassave verbouwd, zodat er elk jaar geoogst kan gaan worden van dit tweejarige product.

Medische posten

 • De medische posten volgen we nog steeds op de voet. Zij kunnen van de opbrengsten van medicijnen, nieuwe medicijnen kopen en de kleine winst gebruiken voor noodzakelijk onderhoud van de medische post.  We zijn aan het overwegen om dit project uit te breiden naar andere medische posten.

Tot slot

 • Na 6 jaren is de ondersteuning van twee weeskinderen (Helen en Foday) uit een polio/amputee dorp geëindigd. Nadat zij hun moeder verloren in 2014 en opgevangen werden in het dorp door een adoptiemoeder is de FAD gestart met de ondersteuning voor hun schoolgelden en voeding. Afgelopen juli waren ze beiden klaar met de basis middelbare school. Hopelijk vinden zij verder een goede weg in het leven. Helen schreef ons deze brief: brief orphans