December 2012

Ook voor de Friends of the African Dream is het jaar bijna ten einde. Een jaar waarin weer heel veel gebeurd is.  Ons laatste project is in november gerealiseerd in het oogziekenhuis in Lunsar. Een middelgrote plaats, waar één van de twee oogziekenhuizen staan van Sierra Leone. Zij moeten veelal met eigen middelen alle zorg geven en hebben daardoor altijd chronisch tekort aan alles wat je je maar kunt bedenken. Zij hebben de mogelijkheid om oogdruppels voor het hele land te leveren. De omstandigheden waaronder ze dit moesten doen waren echter verre van ideaal, weinig hygiëne, geen adequate apparatuur en barre omstandigheden.

Carl Thijs, pharmacist en verwoedt bouwer en Henk Jansen, oogarts, waren bereid het ziekenhuis daarmee te helpen. Eerst hebben we samen met het de mensen van het oogziekenhuis alle plannen uitgewerkt. Vervolgens een zee container volgeladen in Nederland met inbouwmaterialen voor het meubilair en apparatuur voor het laboratorium.  Alles was goed aangekomen.

Henk en Carl hebben met een niet aflatend enthousiasme twee weken lang samen met de plaatselijke bevolking het laboratorium helemaal in goede staat gebracht. Gelijktijdig was ook Wim Klein Poelhuis, oogarts, aanwezig en heeft in een paar dagen tijd honderden oogpatienten, gezien, behandeld of doorverwezen.

Er kan nu volop, op een hygiënische manier oogdruppels geproduceerd worden.  Nu met de beschikking over heet water, steriele flesjes, airco, in een helemaal schone werkomgeving, apparatuur voor een betere en snellere wijze van produceren etc., zaken waaraan ze voorheen niet konden denken.

We hebben met hen plannen gemaakt, zodat zij nu een inkomen generend systeem hebben door de afzet van oogdruppels. Hierdoor blijven zij niet afhankelijk  van de hulp van anderen, maar kunnen in de toekomst de eigen materialen die nodig zijn voor de oogdruppels kopen en zelfs nog geld overhouden om andere zaken in het ziekenhuis te regelen.

De eerste resultaten daarvan hebben we al gezien. Dat geeft goede hoop.

Naast alles wat er in Sierra Leone gebeurt, gaat het in Nederland ook gewoon door, de FAD heeft ook dit jaar weer veel giften ontvangen, waaronder ook heel veel in natura, zoals schoolmeubilair, naaimachines, linnengoed, voetbalshirts, apparatuur en materialen voor het oogziekenhuis, materialen voor andere ziekenhuizen etc.  Hiervoor allemaal heel erg bedankt !!

Op dit moment is de Leusdense hockeyclub MHC  druk bezig met een actie voor  de FAD. Hij roept alle leden op gebruikte handdoeken en beddengoed te verzamelen voor de medische post in Sumbuya. En ja hoor …. er komt al heel wat binnen.  Daarmee kunnen we heel veel kraamvrouwen heel blij mee maken.  Super!

Ten slotte willen we jullie niet onthouden een beeld van de Afrikaanse voetbaljeugd.  Tegenwoordig gestoken in de shirts van VV Woudenberg en VV Hoogland !!

We wensen iedereen hele fijne kerstdagen en een heel goed en gezond 2013.

En vanuit Sierra Leone : Thenki  ya !!

Berend,  Bert en Beppie (en natuurlijk ook Wim, Carl en Henk)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *