September 2014

De kranten en de TV informeren ons behoorlijk duidelijk over de omvang van de epidemie. Zo zouden er in Sierra Leone reeds meer dan 1200 mensen de ziekte hebben; ruim 450 zijn daarvan reeds overleden. Onder de overledenen zijn een aanzienlijk aantal artsen en verpleegkundigen. Deze cijfers komen van de WHO en zijn gebaseerd op gevallen die bevestigd zijn door laboratorium- diagnostiek. Het werkelijke aantal gevallen zal ongetwijfeld veel hoger liggen.

Ebola 8a

Wij hebben bijna dagelijks contact met onze mensen in het veld”: James, Daniel, AKK” en de oogarts Dr. Mattia van de oogkliniek in Lunsar. Om de situatie te schilderen doen we een greep uit hun berichten:

“…de stad Lunsar is rondom afgesloten door militairen en van huis tot huis wordt naar patiënten gezocht nadat 20 mensen overleden waaronder drie verpleegsters…”

“…er komen geen oog patiënten meer naar het oogziekenhuis. We opereren ook niet meer omdat het risico van contact met lichaamsvloeistoffen te groot is. Daarom hebben we ook geen inkomsten meer en kan het personeel geen salaris meer ontvangen. Terwijl de kosten van het levensonderhoud stijgen door tekorten….”

“… vandaag kon ik mijn huis niet uit, ze hebben de weg afgesloten, we zitten in quarantaine…”

“…we gaan door met ons werk in de dorpen, maar zijn soms bang niet terug te kunnen naar huis door plotse quarantaine maatregelen…”.

“…mijn gezondheid is in het algemeen niet optimaal, nu ben ik bang te reizen uit vrees bij een controle eruit gehaald te worden….”

“…een groot deel van mijn kippen zijn dood omdat ik er niet naar toe kon…”

“..het Katholieke ziekenhuis in Lunsar is 21 dagen gesloten nadat 3 verpleegsters overleden aan de ziekte. Dit is het enige ziekenhuis in de wijde omtrek….”

“…een studiegenoot van mij was Dr.Kahn, hij overleed nadat hij zelf 100 gevallen van Ebola behandeld had…”

“…de voedselprijzen stijgen elke dag en we verwachten dat dit alleen maar toe zal nemen…”

ebola 7a                       Ebola 9a

Wat doet de FAD?

Als bestuur realiseren we ons onze beperkingen: zo zullen wij nauwelijks een aandeel kunnen hebben in de verzorging van slachtoffers. Wel helpen we ons personeel om zoveel mogelijk voorlichting te geven. Onze mensen bezoeken de dorpen en geven informatie over hygiëne en het voorkomen van besmetting. Ook verklaren ze de alarmsymptomen, en gebruik van desinfectie middelen. Ook geven ze uitleg om paniek te voorkomen.

ebola 14_800x424

De FAD mensen spelen een grote rol in de voorlichtings- campagne in de stad Waterloo.

ebola 13a

De FAD heeft een aantal prioriteiten verlegd om binnen het budget geld vrij te maken voor de Ebola crisis. Zo worden er momenteel geen oogkampen gehouden en geen oogoperaties gedaan. Oogoperaties zijn uiteraard belangrijk, maar in de huidige omstandigheden geen prioriteit. Bovendien is het gevaarlijk met bloed en traanvocht in contact te komen. Het daarmee niet bestede budget wordt gebruikt om het personeel van het ziekenhuis op de been te houden nu de prijzen stijgen door tekorten en deze mensen nauwelijks salaris krijgen omdat het ziekenhuis geen inkomsten heeft. We willen voorkomen dat het oogziekenhuis definitief gesloten moet worden, immers het personeel is hoog gespecialiseerd en een nieuwe start in de toekomst zou uiterst lastig zijn.

Wel hebben we onze mensen gevraagd binnen hun mogelijkheden de projektdorpen te blijven bezoeken en hun reguliere werk te combineren met voorlichting. Het enthousiasme waarmee dit gebeurt verdient respect en getuigt van grote moed.

ebola 3aa

Het landbouwproject in Songo lijkt binnenkort een oogst op te leveren: mais, rijst. graan en pinda’s . In overleg met de gemeenschap zal de oogst opgekocht worden door de FAD tegen de normale marktprijs en de FAD zal erop toe zien dat deze produkten verkocht worden in andere dorpen, wederom tegen een normale markt conforme prijs. Dit om zo het risico van een “zwarte markt” met hoge prijzen te verminderen.

Er is minimaal vliegverkeer naar Sierra Leone en ook wij zullen de rest van dit jaar steun moeten geven vanachter ons bureau in Nederland.

Het getuigt van een tragiek dat Sierra Leone met grote inspanning aan het herstellen was van de gevolgen van een moeizame burgeroorlog en nu getroffen wordt door de Ebola epidemie. Uw financiële steun blijft hard nodig, wij van de FAD zullen er nauwkeurig op toe zien dat uw bijdrage op de juiste plek terecht komt.

We wensen Daniel, AKK, James en ook John Mattia heel veel sterkte.

Berend, Wim, Bert en Beppie

 

One comment to “September 2014”
 1. Hallo lieve mensen,

  Dat vroeg ik me al af, maar de gevolgen van deze vreselijke ziekte zijn dus ook in het gebied waar jullie opereren.
  Het is niet voor te stellen hoe erg het moet zijn om daar nu te zijn, machteloos tegen Ebola.
  Het is fijn om te horen dat jullie flexibel meegaan met de veranderende omstandigheden!
  Ik wens jullie heel veel extra succes en sterkte,
  lieve groet, Marianne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *