December 2014

Aan het eind van dit jaar willen we terug kijken op de gebeurtenissen in Sierra Leone en speciaal op onze projecten.

Toen wij, Beppie, Bert, Berend en Wim in april naar Freetown vlogen was er al een Ebola uitbraak in Guinee. Het verbaasde ons zeer dat we nog steeds auto’s zagen uit Guinee en dat de WHO niet adviseerde alle grenzen met Guinee hermetisch af te sluiten.

De regering en de WHO weten dat er intensief contact is tussen de mensen van diverse stammen, omdat ze aan weerszijden van de grens tussen Guinee en Sierra Leone wonen.

Pas eind augustus kwam dit advies, toen er al tientallen mensen aan ebola waren overleden.

ebola poster

We hebben het nieuws allemaal hier op TV en in de kranten kunnen volgen. Het is een enorme ramp en chaos geworden in deze drie arme landen, alles is tot stilstand gekomen en niets functioneert er nog.

Er zijn al voedsel tekorten, omdat transport bijna onmogelijk is. De gezondheidsposten en ziekenhuizen zijn gesloten, ook de oogziekenhuizen in Lunsar en Freetown. Enkele zijn weer open gegaan met hulp van organisaties zoals Artsen zonder grenzen en het Rode Kruis. In Sierra Leone zijn nu tien speciale klinieken voor Ebola, verspreid over het land.

131_800x450

Op onze medische post in Sumbuya komen nu nauwelijks patienten, terwijl er voor de zomer wel 300 per week kwamen en gemiddeld 10 bevallingen per week; nu nog maar 1 a 2 bevallingen. Uit angst om ziek te worden in een ziekenhuis bevallen de vrouwen weer thuis onder slechte hygienische omstandigheden, net als in de oorlog van 15 jaar geleden.

126_800x450

Gelukkig werkt de telefoon en het internet nog wel en zo kunnen we goed contact onderhouden met onze FAD mensen in Sierra Leone, James, Abdul Karim en Daniel. Zij en hun familie maken het goed, maar ze kennen veel buren en vrienden, die zijn opgenomen met verdenking op ebola.

Zij zijn nu erg druk met het geven van voorlichting aan mensen in de afgelegen dorpen, met het distribueren en uitdelen van antiseptische middelen en medicijnen en het uitdelen van voedsel, ook aan onze polio, blinde en geamputeerde mensen, die geen inkomsten meer hebben, omdat alle handel is stil gevallen. De FAD heeft extra geld naar onze medewerkers in S.L. overgemaakt voor noodhulp en gelukkig mochten wij hiervoor ook extra bijdragen ontvangen van U, donoren en sponsors.

120_800x450
‘soms gaat het niet helemaal vanzelf’

Van James hoorden we dat de mensen van onze landbouwcooperatie in Songo binnenkort gaan oogsten en nu maar hopen op een hoge opbrengst!

046a_800x440

Het visserij project loopt nu eindelijk goed, met zoveel opbrengst dat ze een deel van het door de FAD geïnvesteerde geld konden terug betalen.

Wij weten nog niet wanneer we weer terug kunnen gaan naar Sierra Leone; voorlopig is er nog een negatief reisadvies. Mogelijk na de zomer van 2015, maar dat zal alleen mogelijk zijn als het Ebolavaccin een succes wordt. Ze beginnen zeer binnenkort met de eerste proefvaccinaties in Sierra Leone.

time-ebola-cover-person-of-the-year-141222_800x530

Wij hopen dat dit het laatste rampjaar is voor Sierra Leone en dat alles ten goede keert in het Nieuwe Jaar 2015.

Mede namens James, Abdu Karim en Daniel wensen wij iedereen een Gelukkig en Gezond Nieuw Jaar!

……….Beppie,Bert, Berend en Wim.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *