December 2015

Het jaar nadert zijn einde, tijd om terug te kijken.

Het is  op een aantal gebieden een bewogen jaar geweest. Met name Ebola heeft de gemoederen behoorlijk bezig gehouden. Enerzijds natuurlijk door het gevaar dat voor iedereen in Sierra Leone op de loer lag, maar anderzijds ook door de lichamelijke problemen bij de ex-ebola patiënten en de enorme economische problemen.

Het was mooi om bij het moment van Ebola vrij verklaring van Sierra Leone  door de World Health Organisation aanwezig te zijn, een bijzonder moment.

Ebola 11 a

Oogzorg

In de loop van het jaar konden vrijwel alle projecten van de FAD toch weer opgepakt worden. Alleen de directe oog zorg nog niet, omdat daarvoor het besmettingsrisico te groot was.  Maar dat gaat nu volop veranderen. Op dit moment is Pieter Slager (oogarts) voor drie weken het oogziekenhuis aan het ondersteunen, in januari gaat nog een oogarts, Anita Jansen, het oogziekenhuis ondersteunen voor 3 weken.

'In voorbereiding voor een staaroperatie'

Patiënten in voorbereiding voor een staaroperatie

Ook onderweg komen we oogproblemen tegen

Ook onderweg komen we oogproblemen tegen

 

En in januari gaan Wim en Berend weer  oogkampen houden. Voor de oog zorg zijn we gedurende dit jaar wel de financiële ondersteuning blijven doen voor 325 staaroperaties en voor 80 patiënten met verschijnselen aan de ogen nadat zij ebola hebben overleefd. En we hebben ook hele mooie reacties gekregen van mensen die daardoor geholpen zijn.

gdlgjdgfk

Blinde mevrouw begeleid door haar kleinzoon

dgfgh df

Oogonderzoek vergt veel oefening

 

Landbouw

hffhghhg

Ons uithangbord

Ondanks Ebola is het landbouw-project toch redelijk doorgegaan. Inmiddels kunnen de 30 boeren die we vorig jaar ondersteund hebben op eigen benen staan en hebben hun gezinnen een redelijk inkomen waarvan ze bijvoorbeeld hun kinderen naar school kunnen laten gaan.

ggre

Een rijstveld in een moerasgebied

 

Er is nog een groep vrouwen die ondersteund wordt in hun landbouwactiviteiten; zij hebben door overvloedige regenval veel tegenslag gehad.

dhsfyhtyr

De vrouwengroep

dad

Vele handen maken licht werk

 

Een andere ontwikkeling in de landbouw voor FAD, is organische bananenteelt. Er zijn 8 coöperaties van 30 boeren  opgericht, die op grotere schaal kwalitatief goede bananen gaan verbouwen zonder kunstmest. Zij vinden hun afzet bij een organisatie, die ondersteund wordt door de regering. De FAD helpt ze door de eerste aanplant te financieren. Verdere scholing wordt door de overheid georganiseerd.

Beginnende bananenboom

Beginnende bananenboom

 

De visserij

De visserij heeft ook gedurende de eerst helft van dit jaar een flinke knauw gehad door Ebola.

 

Vissersboten liggen stil aan de kust

Vissersboten liggen stil aan de kust

frslgfk

Wachten tot er weer volop gevist kan worden

 

Het vissen was verboden tussen 18.00 en 6.00 uur en dat betekende dat zij dicht bij de kust moesten blijven. Daarnaast was de afzet heel beperkt omdat er geen markten gehouden mochten worden. Maar nu hebben ze gelukkig weer alle vrijheid en dat is ook goed te zien in hun opbrengsten.

maar ook van grote vissen

………………maar ook van grote vissen

veel opbrengst van kleine vissen

veel opbrengst van kleine vissen…

 

Individuele opleidingen

Inmiddels worden 7 personen ondersteund in het volgen van een opleiding merendeels een opleiding voor verpleegkundige. De scholen zijn weer open gegaan na de Ebola, dus de studie weer opgepakt.

Aminata en Kadiatu

Aminata en Kadiatu

Josephine

Josephine

Fatmata

Fatmata

Aminata Faroh

Aminata Faroh

Er is nu meer dan ooit een grote behoefte aan verpleegkundigen, nadat er velen overleden zijn als gevolg van Ebola 

Angella

Angella

Antonio

Antonio

Zij krijgen allemaal ondersteuning van individuen uit Nederland, waarvoor de FAD als tussen persoon optreed, helemaal geweldig.

Microkredieten

In de loop van dit jaar is de FAD ook begonnen met het verstrekken van microkredieten. Inmiddels hebben 100 personen een microkrediet ontvangen waarmee ze een eigen inkomen kunnen genereren. Voorbeelden daarvan zijn weven van kleding, verkopen van allerlei producten (petty trading), kippen houden, varkens houden, kleermakerij etc.

Een smederij

Een smederij

De voorzitster van de poliogroep

De voorzitster van de poliogroep

gdfgdfg

Ook hier is de FAD aanwezig

 

Veelal  gebruiken ze het microkrediet ook om tijdelijk inkomen te genereren, zodat ze de gelegenheid hebben om daarnaast een langdurigere bezigheid op te zetten, zoals landbouw. Ondanks dat we het microkrediet juist ook opengezet hebben voor kwetsbare groepen zoals polio en geamputeerde mensen, is het resultaat tot nu toe heel bevredigend.  Volgend jaar zal er een evaluatie plaatsvinden om te bekijken of de FAD dit project kan gaan uitbreiden.

Kleding

Hier in Nederland ging ondertussen ook van alles door, er kwamen donaties binnen (super), maar ook heel veel (sport) kleding, kinderkleding,  lakens, handdoeken etc. We konden al deze spullen mee laten vervoeren met een container in samenwerking met  een andere stichting (de Samaritaan), dit was natuurlijk een uitgelezen kans, 122 grote sporttassen vol kleding, dat was ons anders nooit gelukt. Inmiddels hebben we gedurende onze reis in november al een gedeelte uit kunnen delen. De mensen waren ontzetten blij, niet alleen met de kleding, maar helemaal met de voetbal tenues ( ‘we hebben nog nooit in voetbalkleiding  voetbal gespeeld ………….’).

kjh

khh

khg

jghj

vdvfvdf

fdvdf

Deze maand gaan onze lokale partners James, AKK en Daniel de overige kleiding verdelen en dat is helemaal feestelijk  in deze  maand.

Tot slot

Op dit moment zijn we de plannen voor volgend jaar aan het maken, nog uitdagingen genoeg. Voor nu willen we iedereen heel hartelijk bedanken voor de steun in welke vorm dan ook, die we dit jaar hebben gekregen

En natuurlijk  wensen we iedereen hele fijne feestdagen en de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar.

 

algemeen

James, AKK en Daniel                   &                          Berend, Wim, Bert en Beppie

FAD team Sierra Leone                                                          FAD team Nederland

 

 

5 comments to “December 2015”
  1. Mooi om te lezen en te zien waar jullie mee bezig zijn ( geweest) in Sierra Leona. En wat een prachtige resultaten zijn er weer behaald, mede dankzij jullie inzet. Complimenten.

  2. Wat een schitterend vervolg (o.a.) op het werk van Stepping Stones, dat wij in 2013 aan jullie konden overdragen. We hebben grote bewondering voor jullie volharding en creativiteit.
    We wensen jullie en de mensen in Sierra Leone voor 2016 veel energie en voldoening toe!

    • Wat een schitterend vervolg (o.a.) op het werk van Stepping Stones, dat wij in 2013 aan jullie konden overdragen. We hebben grote bewondering voor jullie volharding en creativiteit.
      We wensen jullie en de mensen in Sierra Leone voor 2016 veel energie en voldoening toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *