December 2013

Het is een bewogen jaar geweest. In oktober is uiteindelijk een grote stap gemaakt. Met de stichting Stepping Stones hebben we al eerder samengewerkt om jongelui op te leiden in een ambacht. Dit jaar heeft de Stepping Stones besloten te stoppen.  In onderling overleg heeft de FAD besloten om een aantal van hun prachtige projecten over te nemen. In oktober zijn deze projecten in Sierra Leone letterlijk overgedragen  van Stepping Stones naar de Friends of the African Dream. Nieuwe projecten die we nu gaan ondersteunen zijn: Eén gemeenschap van 30 gezinnen met poliopatiënten. En drie  gemeenschappen  met in totaal  37 gezinnen waarvan de kostwinnaars tijdens de oorlog een ledemaat kwijtgeraakt zijn door de rebellen.

Na de oorlog was hun situatie uitzichtloos, sommigen kregen wel een huisje, maar verder hadden ze geen bron van inkomsten.

                 

Met een kleine bijdrage per jaar zijn al deze gezinnen bezig  een eigen inkomstenbron op te zetten. Zo zagen we winkeltjes, een kleine  kippenboerderij, een weverij, een kookpannenproductiebedrijfje (van oude blikjes) en nog veel meer.

Verder is er nog een prachtig visserij project in Mama Beach.  Ongeveer 10 jongelui hebben een boot, met netten en een motor als soort van micro krediet ontvangen. Hoewel ze de eerste maanden erg veel pech hebben gehad met storm, gaan ze nu in het droge seizoen hopelijk alle schade weer goed maken.

De overdracht van Stepping Stones naar the Friends of the African Dream.

Net terug van zee.

En dan hebben we het landbouwproject in Songo van ruim 3 hectare. Deze grond is helemaal  klaar gemaakt om gewassen op te zetten. Dat ziet er wel wat anders uit als hier in Nederland. Overal vind je stompen van de bomen die hier gestaan hebben en allerlei gewassen door elkaar heen. Maar ja dat is de Afrikaanse manier van landbouw bedrijven. Inmiddels is er ook een voorraadschuur zodat de oogst veilig kan worden opgeslagen.

Bij dit project zijn nu 36 mensen betrokken en binnenkort wordt dit nog uitgebreid met nog eens  14 hectare, dus nog voor meer mensen een boterham.

Naast deze nieuwe projecten gaat natuurlijk de oogzorg, het renoveren van lagere scholen, het ondersteunen van medische posten, de bedrijfjes voor de jongelui helpen opzetten en een ambachtschool ondersteunen, gewoon verder. Kortom heel veel werk aan de winkel en ook tijd om wat ondersteuning te zoeken. We gaan daarom nu samenwerken met drie Sierra Leonese partners, die ons adviseren in onze activiteiten en die de projecten begeleiden, zeker op die momenten dat wij er niet zijn. Even voorstellen van links naar rechts: Daniel O`James, James Davies, Abul Karim Kamara.

O ja, dit kwamen we zo maar tegen, voetbal shirts van VVV Hoogland en hockey shirts van de hockeyvereniging Leusden, gebroederlijk naast elkaar.

We wensen iedereen weer hele fijne kerstdagen en een heel goed en gezond 2014.  En vanuit Sierra Leone : Thenki ya !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *