Maart 2019

Toen we vorig jaar de inrichting van “De Haas opticien” uit Tilburg aangeboden kregen, hadden we nog geen idee hoe alles zou lopen. Vooral omdat ook het Elisabeth-Tweesteden ziekenhuis een duit in het zakje deed.

Het winkelinterieur van De Haas en het meubilair van de voormalige afdelingen psychologie en psychiatrie van het ETZ werden met vereende krachten naar een zeecontainer in Zeeland getransporteerd. De container werd verder geladen met autobanden van Intermotive, bedoeld voor FAD’s Landcruiser en met zo’n 50.000 lege oogdruppelflesjes en heel veel medische materialen (waaronder een operatie microscoop) voor de oogziekenhuizen in Lunsar en Masanga verzorgd door Medic( http://www.medic.nl/ ). De zeecontainer werd verder afgevuld met allerlei (sport) kleding en ingescheept op een vrachtschip richting Sierra Leone.

De Haas optiekzaak

 

 

 

 

 

 

 

In februari zijn we met Henk en Maria Veraart, Yannick van Lith, Bert en Beppie weer  naar Sierra Leone  geweest en hebben we alle materialen  uit de container een plek kunnen geven.

Zo zag de optiekzaak er uit

Filmpje:     https://youtu.be/kbdTRPIHVkI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En zo ziet de optiekzaak er nu uit:

 

 

Zelfs de marketing werd doorgenomen

Waar Yannick zich met name met de optiekzaak bezighield, ging Henk  daarnaast vooral mee om als oogarts zowel in Lunsar oogziekenhuis als in Masanga ziekenhuis aan de slag te gaan, spreekuren houden, adviezen geven, helpen met opzetten van operatie opstellingen in Masanga etc.

En zo druk waren zijn spreekuren:

    

 

 

 

 

 

Henk aan het werk

 

Ondertussen bezocht Maria samen met Comfort Davies  verschillende ziekenhuizen en organisaties die zich bezig houden met de psychiatrische gezondheidszorg. De problemen zijn overal aanwezig, en zaken als  de burgeroorlog en de Ebola uitbraak hebben daar zeker aan bijgedragen. Veel psychiatrische problematiek wordt door de bevolking nog gezien als hekserij en bezetenheid door de duivel. Maria wil zich gaan bezig houden met het verzorgen van trainingsmateriaal voor verpleegkundigen, zodat zij kunnen gaan erkennen en herkennen en  begrip kunnen gaan kweken voor  deze ziektebeelden .  Dit alles wil de FAD aan laten sluiten bij een al bestaand klein netwerk. Een groot probleem is de daadwerkelijke behandeling, methoden als opsluiten en vastbinden worden nog gebezigd, en medicatie is vrijwel niet voorhanden. Gedurende de tijd dat Maria niet aanwezig zal zijn wordt zij op de hoogte gehouden door Comfort Davies.

Na één of twee heel intensieve weken was het ook weer heel erg genieten op het prachtige strand van Sierra Leone.

FAD is heel erg blij met de inzet van iedereen die zich zo belangeloos en in vrije tijd  inzet voor het werk in Sierra Leone, zowel iedereen in Nederland  als ook daadwerkelijk actief in Sierra Leone.

Dank jullie wel allemaal !!

One comment to “Maart 2019”
  1. Wat fijn dat jullie werk zo aanslaat en dat er steeds weer nieuwe mogelijkheden gevonden worden! Nu dus ook psychiatrische zorg. We zijn heel blij dat op deze manier ook het werk van Stepping Stones in het verleden een vervolg krijgt. Veel succes en creativiteit gewenst. Hartelijke groeten, Aad en Mettie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *