December 2017

Het jaar is weer bijna voorbij, tijd voor een terugblik op dit jaar

Sierra Leone was weer even heftig in het nieuws toen van de zomer een deel van Freetown door een modderstroom getroffen werd. Gelukkig kon de FAD ook voor een aantal overlevenden een bijdrage leveren.  Ook dit jaar hadden we via de stichting “de Samaritaan” weer veel kleding in een container kunnen meesturen.  Deze kleiding is in dit geval vrijwel in het geheel naar de slachtoffers van de modderstroom gegaan. En daarnaast zijn rijst, palmolie en water pakketten aan één van de opvangcentra gegeven.

Er zijn veel  aan oog zorg gerelateerde dingen gebeurd dit jaar

 • In januari, is Ben Teule mee geweest om oogapparatuur te herstellen en de technische mensen in de ziekenhuizen daarvoor te trainen
 • In zowel januari als oktober hebben Wim en Berend een tweedaagse bijscholing gegeven aan de verpleegkundigen over oog zorg en is er praktische begeleiding gegeven aan oog teams die in het veld onderzoek doen.

Wim en Berend in actie

 • In juli heeft Pieter Slager voor de FAD weer een paar weken geopereerd in Lunsar ooghospitaal. Ondanks dat hij geveld werd door malaria, heeft hij toch nog 90 operaties kunnen doen.
 • En in oktober is Janneke van Lith voor de FAD in beide ziekenhuizen aan de slag geweest, zoals ze zelf mooi heeft verwoord in de vorige weblog.
 • Ondertussen heeft de FAD ook weer de kosten van 150 staaroperaties vergoed voor mensen die dat zelf niet kunnen betalen. De wijze van bewaking dat dit zogenoemde Poor & Sick fonds(P&S) goed uitgevoerd wordt, is dit jaar aangescherpt, zodat echt alleen de armste mensen hiervan gebruik kunnen maken. Dit vergt van ons lokale team momenteel nog erg veel tijd en energie.
 • En is er een blindentraining geweest in september voor 30 personen in Mile 91, zij hoeven nu niet meer aan de hand van hun kind/familie te lopen maar kunnen zelfstandig met een stok lopen en een groentetuin bijhouden.

Blindentraining begeleid door Foday Kalokoh en Idrissa Tarawallie

Visserij

 • Dit project loopt minder fortuinlijk, het lukt maar mondjesmaat om de groep structureel aan het vissen te krijgen en mocht dit zo doorgaan dan voelt de FAD zich genoodzaakt om de stekker uit dit project te trekken. Helaas, maar soms kun je niet tegen de stroom in blijven roeien.

Ondersteunen medische posten in Sumbuya en Songo

 • Beide medische posten hebben we ook dit jaar weer ondersteund met een gift om aanvullende medicijnen te kopen, die ze doorgaans maar in mondjes maat vanuit de Sierra Leonese gezondheidszorg krijgen

Individuele opleidingen

 • Aankomend jaar is de grote uitstroom van 9 verpleegkundigen die hun opleiding gaan afronden. Dat zijn Aminata, Kadiatu, Josephine, en de 6 verpleegkundigen van de Nursing Coalition college

Bedankbrief van de 6 nurses (even aanklikken)

 • Angela Sankoh die vorig jaar is geslaagd voor haar verpleegkundige opleiding heeft inmiddels een baan als verpleegkundige.
 • Victoria Koroma, twee jaar geleden als verpleegkundige geslaagd, heeft nog steeds geen baan, is wel vrijwillig aan het werk bij een groot ziekenhuis, maar wacht tot de regering haar ergens plaatst.
 • Volgend jaar gaan we 10 nieuwe verpleegkundigen in laten stromen en vijf mensen proberen te plaatsen op een technische opleiding.

Landbouw

 • In Songo, waar de FAD een 10-tal hectare land in gebruik heeft voor een groep van 30 boeren gaat het goed, zij hebben de bananen teelt weer wat nieuw leven ingeblazen en zijn begonnen met het telen van Moringa bomen, een uiterst voedzaam en gezond product waar redelijk veel vraag naar is. Inmiddels kunnen zij wel op eigen benen staan en hebben geen hulp meer nodig van FAD. Maar natuurlijk gaan we er nog wel regelmatig een bezoek brengen.

                     

 

 

De jonge plantjes van de Moringa boom

 • In Fabaina-gaan we bekijken of we een groter landbouwproject van de grond kunnen krijgen. Dit zou eigenlijk al afgelopen jaar gebeurt zijn maar daar is het door omstandigheden niet van gekomen. De bevolking is erg gemotiveerd.

Microkredieten

 • Het aantal microkredieten stabiliseert, nog steeds ruim 200 personen. De kunst is nu om ook op langere termijn, de mensen gemotiveerd te houden zich aan de terugbetalingsafspraken te houden. Sommige dorpen gaan heel goed, omdat ze ook goed samenwerken, andere dorpen gaan heel moeizaam. Dat vergt heel wat werk van James, AKK en Daniel.

Inmiddels hebben we ook een echt FAD kantoor.

Overleg in het nieuwe kantoor

We hebben weer heel veel giften gekregen zowel financieel als in natura zoals sportkleding van voetbalvereniging Renswoude en Woudenberg en hockeyvereniging Leusden,  brilmonturen en enorm veel verpleegkundige materialen via stichting “ Nachamu” in Renswoude, en overal vandaan babykleding, super. Stichting  “de Samaritaan” heeft in januari weer een containertransport  op het programma staan waarin we waarschijnlijk al deze spullen mee kunnen laten vervoeren.

Iedereen, zowel in Nederland als in Sierra Leone, wensen we een heel gelukkig en gezond 2018.

Daniel, James, AKK, Berend, Wim, Bert en Beppie

 

Cocosnoten

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *